8 tips for bedre online sikkerhet

8 tips for bedre online sikkerhet

Cybertrusler utgjør en vedvarende risiko for både enkeltpersoner og bedrifter, og det kan ofte være vanskelig å navigere gjennom de forskjellige praksisene for online sikkerhet. Derfor har vi satt sammen 8 råd som kan hjelpe deg og din bedrift med å styrke deres online sikkerhet.

1. Forstå viktigheten av IAM

IAM står for Identity and Access Management og handler om å styre og overvåke hvem som har tilgang til hva. IAM handler om mer enn bare å tildele tilgangsrettigheter; det inkluderer også kontinuerlig overvåking og revisjon av disse rettighetene for å sikre at de forblir passende og sikre. Ved å forstå og prioritere IAM kan du og din bedrift ikke bare forhindre uautorisert tilgang, men også sikre at ansatte har den tilgangen de trenger for å utføre arbeidet sitt effektivt.

→ Her kan du lese mer om hva IAM er, og hvorfor det er viktig.

2. Bytt til passordfri autentisering

Ettersom vi bruker flere og flere digitale tjenester, må vi håndtere en økende mengde passord. Det kan raskt bli en utfordring å holde orden på dem. Derfor velger mange å gjenbruke passord eller å opprette enkle koder som er lette å huske. Men det gjør passordene sårbare.

Med passordfri autentisering slipper du å måtte holde orden på en haug av forskjellige og komplekse passord. I stedet baseres tilgangen på ansiktsgjenkjenning, autentiseringsapper eller fingeravtrykk. På den måten blir innloggingsprosessen både raskere, enklere og mer sikker.CW_illustrasjon_security02
 
→ Du kan lese mer om 5 fordeler ved å logge inn uten passord her. 

3. Tofaktorautentisering  (2FA)

2FA har blitt en standardmetode for mange online tjenester for å øke sikkerheten for brukernes kontoer. Ved å kombinere noe du vet (som passordet ditt) med noe du har (som en engangskode sendt til mobilen din), reduserer 2FA risikoen for uautorisert tilgang betydelig. Selv om en cyberkriminell får tak i passordet ditt, må de fortsatt ha tilgang til den andre godkjenningsmetoden din for å logge inn. Det er derfor viktig å aktivere 2FA på alle tjenester som tilbyr det, for å bedre beskytte dine online opplysninger.

4. Løpende opplæring av medarbeidere

Menneskelige feil er ofte det svake punktet i cybersikkerhet. Selv med de mest avanserte tekniske beskyttelsestiltak, kan en enkelt medarbeider som klikker på en skadelig lenke eller utilsiktet deler sensitive opplysninger, sette hele bedriftens sikkerhet i fare. Det er derfor avgjørende at alle ansatte - fra ledelsen til de nyeste ansatte - forstår de digitale truslene og hvordan man identifiserer og unngår dem. Regelmessige workshops og treningsøkter kan derfor hjelpe med å holde alles kunnskap oppdatert.
 
→ Les mer i artikkelen her, som dykker ned i hvorfor hver ansatt utgjør en sikkerhetstrussel.

5. Oppdater regelmessig

Cyberkriminelle er alltid på jakt etter svakheter i systemer og programvare og utnytter dem for å stjele data. En av de mest effektive måtene å beskytte seg på er å regelmessig oppdatere programmene sine. Når utviklere oppdager sikkerhetshull i programvaren sin, frigir de ofte patches eller oppdateringer for å rette dem. Hvis du ikke installerer disse oppdateringene i tide, er det som å rulle ut den røde løperen for hackere. Sørg derfor for å sette opp systemene dine til å automatisk sjekke og installere oppdateringer.

CW_illustrasjon_security01-1

6. Vurder tilgangsrettigheter

Å gi alle ansatte full tilgang til alle systemer øker sikkerhetsrisikoen. Ansatte bør kun ha tilgang til det de faktisk trenger for jobben sin. Med IAM er det mulig å regelmessig gjennomgå og justere disse tilgangsrettighetene – spesielt når ansatte bytter posisjon eller forlater bedriften. Dette sikrer en mer målrettet tilgangsstyring og reduserer potensielle trusler.
 
→ Les om 8 ting du bør vurdere når du skaffer en IAM-løsning.

7. Bruk sikre tilkoblinger 

Man kan raskt bli fristet til å koble seg til offentlig Wi-Fi, spesielt på reise eller når man jobber utenfor kontoret. Men det medfører en risiko. Offentlige Wi-Fi-nettverk er ofte usikrede, noe som gjør det enkelt for ondsinnede aktører å avlytte trafikken og fange opp sensitiv informasjon, som for eksempel påloggingsinformasjon eller kredittkortopplysninger. Derfor er det en god huskeregel å alltid bruke sitt mobile hotspot isteden, når du befinner deg utenfor hjemmet og kontoret. 

Et annet verktøy for å oppnå en sikker tilkobling er å bruke en VPN, som krypterer internettforbindelsen din. Med en VPN går trafikken din gjennom en sikret server før den når ut på internett, noe som gjør det betydelig vanskeligere for uvedkommende å snappe opp dataene dine. 

8. Gjennomfør en risikovurdering 

De aller fleste cyberangrep er forårsaket av kompromitterte kontoer. Derfor er en risikovurdering knyttet til identitets- og tilgangsstyring (IAM) et viktig grunnlag for å beskytte bedriften din. Ved å vurdere og identifisere potensielle sårbarheter og de tilhørende konsekvensene, er det mulig å implementere skreddersydde sikkerhetstiltak, som effektivt kan beskytte mot truslene. 

En risikovurdering bør inkludere en nøye gjennomgang av brukerrettigheter, tilgangspolitikk, og autentiseringsprosesser. I tillegg bør du regelmessig revurdere IAM-rutinene for å sikre at de holder tritt med endringer i bedriften din og det omkringliggende trussellandskapet. Med en kontinuerlig tilnærming til risikominimering hjelper det med å sikre at bedriftens data og aktiviteter forblir beskyttet, selv når nye trusler og utfordringer oppstår.

→ Les mer her om risikovurdering, og hvordan Cloudworks kan hjelpe din bedrift.

 

Book et uforpliktende møteIvar

Hvis du ønsker å diskutere mulighederne for en IAM-løsning for din bedrift, er du velkommen til å booke et møte.

→ Trykk her for å booke et møte i kalenderen til Ivar Lyse